Johan Coenraad Altorf (1876-1955)

Bij problemen deze website in Comptabiliteitsweergave bekijken!

Op de website van de Stedelijke Musea te Mechelen - België staat een pagina

Rik Wouters—Naadloos

 

Rik Wouters. Naadloos' focust op het beeld 'de Nimf' uit de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen. Dit beeld werd vorig jaar toegevoegd aan de stedelijke collectie.

Het is een plaasteren buste van 'de Nimf', die oorspronkelijk als een volledige figuur werd ontworpen. Rik Wouters maakte dit beeld rond 1904/1905. 

 

Aan de hand van dit beeld brengen we een verhaal over bronsgieten. Wat is de relatie tussen het plaasteren beeld en het bronzen? Waarvoor worden mallen gebruikt? Wanneer in het proces boetseert men het beeld in klei? Wat is verloren wastechniek? Wat zijn gietkanalen? Hoe past in dit proces alles naadloos in mekaar? 

'Rik Wouters. Naadloos.' is een educatief-technisch verhaal. We tonen de verschillende stappen tussen klei en brons aan de hand van objecten en videofragmenten.

 

Deze pagina is hier te vinden!

 

of ga direct naar

 

de videoreportage van heel het proces!

Enige voorbeelden van sculpturen  van Altorf waarvan het originele gipsmodel en het bronzen afgietsel bewaard zijn gebleven:

Altorf liet zijn beelden in brons gieten bij o.a. de Bronsgieterijen:

Brom te Utrecht *

Sneltjes te Haarlem

De Plastiek in Bloemendaal

Locher te Den Haag

 

Bij Brom te Utrecht is ook werk naar ontwerp van Altorf in zilver uitgevoerd.

Jan Altorf - Bronzen

Onder de brozen koppen die Altorf maakten zitten exemplaren van zijn werk, die logenstraffen dat hij zich alleen met dierfiguren zou moeten bezighouden. Trouwens een opmerking van H.P.Bremmer uit zijn vroege jaren , die in de literatuur alleen maar worden herhaald zonder naar zijn latere werk te kijken.

Twee bronzen koppen van Raden Mas Jodjana, voor nadere informatie zie:

 

Bronzen koppen gemaakt door J.C.Altorf

Kameleons uit medio 1927; uitgevoerd in Brons voor plaatsing in het Flatgebouw aan het Jozef Israelsplein te ‘s-Gravenhage, architect Lourijsen & Wils , 1928

Gier uit medio 1921; uitgevoerd in Brons voor plaatsing in Flatgebouw Boschzicht Benoordenhoutseweg te ‘s-Gravenhage, architect Verschoor & Rutte, 1921 en in Flatgebouw aan de van Hogenhoucklaan te ‘s-Gravenhage, architect Lourijsen, 1930