Johan Coenraad Altorf (1876-1955)

DEN HAAG, 4 JULI 2009

 

MYSTERIE DOLFIJN ONTRAFELD.

 

De aanleiding voor mijn zoektocht was  dat tijdens een lezing van het IVN Den Haag (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) over  beelden in het Zuiderpark te Den Haag, ter sprake kwam dat de beeldhouwer van het beeld “dolfijn” onbekend was. In een overmoedige bui meldde ik aan de spreker, dat het toch niet zo moeilijk moest zijn om daar achter te komen!  En daarmee begon de speurtocht naar de tot dan toe nog onbekende maker van het beeld.

 

 

  

 

In het boekwerk ”Beelden in het Zuiderpark” van Stroom (Haags centrum voor beeldende kunst) wordt bij beeld nummer 8 vermeld:

 

Beeldhouwer onbekend

 

Dolfijn 1940, steen

 

Deze fraaie dolfijn is oorspronkelijk gemaakt voor de voormalige spartelvijver in het Zuiderpark. Daar heeft hij aan de rand van het water gestaan. De staart tot over de kop gekruld, klaar voor een frisse duik. De dolfijn is sterk vereenvoudigd weergegeven, maar desondanks nog goed als vis herkenbaar.

Geen enkel deel, zelfs de staart niet, steekt buiten het blok steen waaruit het beeld gehouwen is. Daardoor en door de sterke stilering oogt het decoratief. Nadat het terrein met de spartelvijver in de jaren ’70 was omgebouwd tot modelspoorbaan kreeg de dolfijn een plek bij de ingang. Tegenwoordig flankeert het dier een van de bruggen van het park.

 

Echter……na enig speurwerk blijkt !

 

 

1-Uit de beeldbank van het Haags gemeente archief de Inspecteur van de “Stichting Haagse Sport en Speelterreinen “(vanaf 1947 de “Stichting Lichamelijke opvoeding”) de heer C.J.Driesscher een bank en het beeld in 1940 heeft geschonken aan de stichting, en het heeft laten plaatsen bij de plasvijver in het Zuiderpark bij het ADO terrein. Hetgeen ook ingehakt staat aan de achter/bovenzijde van het beeld.

Foto uit het Haags gemeente Archief (printscreen)

 

2-Uit een archiefstuk van het Haags gemeente archief  het beeld was gekocht van de toenmalige eigenaar van villa “De Dolphijn” (gebouwd in de periode 1901/1904 architecten  S.de Clercq/J.J.L Bourdrez  ) aan de Badhuisweg 141 in Scheveningen wat in 1938 is gesloopt om plaats te maken voor flatgebouw Dennehove.

 

3-Uit gegevens (van BONAS) over de bouw van deze villa er een bijdrage is geleverd door J.C.Altorf de Haagse beeldhouwer, namelijk het vervaardigen van een sculptuur. Dit lijkt volgens een foto uit het Bonas archief de bovenvermelde dolfijn , zie onderstaande foto  ………………………………………………………………………...

                                                                                                               ↓

Foto archief Bonas

 

Bevestiging kwam nog uit een artikel in tijdschrift “Onze Kunst” uit 1904 3e jaargang deel 5 blz. 153 t/m 158. Een artikel over J.C.ALTORF door de kunstcriticus Alb. Plaschaert .blz 153 2e alinea ;

 

Uit 1903 is ook de Elephant; een van de grootste werken ( behalve de steenen dolfijn aan de Villa Bourdrez).

 

De conclusie was dan ook gerechtvaardigd dat de maker van de dolfijn, niemand minder is dan

 

 “JOHAN COENRAAD ALTORF”  (1876-1955).

 

Voorzien van aanpassingen 2016

Bij problemen deze website in Comptabiliteitsweergave bekijken!